T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MARDİN / KIZILTEPE - Mehmet Doğru İlkokulu

Rehberlik Nedir ?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma: Bireyin kendisini ve çevresini daha iyi tanıyarak ve gizil güçlerinin farkına vararak çevreye uyum sağlayıp kendini gerçekleştirme yolunda daha emin adımlarla yürümesine yardım eden bir süreçtir.


Psikolojik Danışma: Bireyin ilgileri, becerileri, yetenekleri, güdüleri, tutum ve davranışları, kişisel ve duygusal problemlerileri hakkında kendi kendine karar alabilir hale gelip bu problemleri çözebilme aşamasına gelmesi amaçlayan bir süreçtir.


Rehberlik: Bireyin kendisini ve çevresini daha iyi anlaması, problemlerini çözebilmesini, gerçekçi karar almasını, kapasitelerini kendine en uygun düzeyde kullanabilmesini, çevresiyle sağlıklı ve uyumlu bir dengede kalmasını hedefleyerek bu şekilde bireyin kendisini gerçekleştirmesini amaçlayan, profesyonelce uzman kişiler tarafından verilen bir yardım sürecidir. Rehberliğin temel amacı bireyin kendini gerçekleştirmesini amaçlamaktadır.


Okul Ortamında Rehberliğin Amacı:

* Öğrencilerin kendini tanıyıp kişisel gelişimlerini sağlamak.

* Öğrencilerin ilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda bir üst eğitim-öğretim kurumlarına yönlendirme.

* Öğrencilerin okul, arkadaş, aile ve toplumsal ilişkilerinin uyumunda en iyi dengeyi oluşturmasını sağlama.

* Öğrencini kişisel-sosyal problemlerini çözebilecek aşamaya gelmesini sağlamak.


Eğitsel Rehberlik: Bireye eğtim yaşamıyla ilgili verilen hizmetlerdir. Şüphesizki günümüz bilgi dünyasında öğrenmenin önemi yadsınamaz bu anlamda eğitsel rehberlik bireyin öğrenmesi ve başarılı bir akademik profil çizmeleri açısından çok önemlidir.

Mesleki Rehberlik: Bireyin çeşitli meslekleri tanıması ve ilgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda kendisi için en uygun meslekleri seçmesi, bu mesleklere hazırlanması ve bu mesleklerde gelişmesi amacyıla bireye sunulan hizmetlerdir.

Kişisel Rehberlik: Bireylerin birey olmaktan kaynaklanan kendileriyle ilgili problemlerin çözümünü esas alan psikolojik hizmetlerin tümünü kapsayan bir süreçtir.
                                                                                                                                                                       




                                                                                                                                                                  Yeliz DÜZGÖREN                                                                                                                                                                                                      Okul Psikolojik Danışmanı 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2023 - Güncelleme: 13.03.2023 19:34 - Görüntülenme: 91
  Beğen | 0  kişi beğendi